• Főoldal
  • Támogatók
  • Referenciák

Történet


Önálló évek (1996 – 2005) – Szokolay - Focisuli

A Békéscsabai „Szokolay - Focisuli” 1996-ban kezdett el kizárólag 6 – 7 éves, óvodás korú gyerekkel foglalkozni. Ahogy teltek-múltak az évek, úgy szaporodott az évfolyamok és egyúttal a labdarúgó-palánták száma. Néhány éven belül már kilenc korcsoportban, több mint 200 ifjú focista kergette a labdát az egyesület színeiben. Az edzők a korosztályos képzés elveinek megfelelő edzésmunkával biztosították a gyerekek optimális fejlődését, így az egyesület rövid időn belül egy jól felépített, egységes, modern képzést biztosító, nevelő egyesületté nőtte ki magát. 

A közel 10 éves munkának 2005 nyarán ért be a gyümölcse, amikor az éppen szétesett Előre FC Kft eladósodásával, bajnokságból való kizárásával majd megszűnésével veszélybe került teljes utánpótlásának további sorsa is. Ebben a helyzetben Békéscsaba város önkormányzata kézenfekvő megoldást választva szeretett volna létrehozni egy egységes utánpótlás bázist. Ekkor jött létre a Szokolay - Focisuli jogutódjaként a Békéscsabai Utánpótlás-nevelő Futball Club, amely egységesítette a város összes fiatalokat foglalkoztató labdarúgó klubját, csapatát, játékosát és edzőjét. 

Békéscsaba város támogatásával (2005 - 2010) – Békéscsaba UFC

A Békéscsaba UFC 2005. június 16.-án alakult meg. Az új egyesületben több mint 400 gyermek sportolt (az 5 évesektől a 19 évesekig) 18 kiválóan képzett edző irányításával. A Békéscsaba UFC keretein belül egy jól működő piramis alakú rendszer épült ki, amelynek széles alapját képezik az 5-11 évesek, majd az erre épülő 8 serdülő és 4 ifjúsági csapat. A piramis csúcsán helyezkedett el a város felnőtt csapata (Előre 1912 SE), ahová kerülhettek a legtöbbre hivatott játékosok.

Az eltelt 5 év alatt az Utánpótlás FC 32 játékos adott át a felnőtt csapat számára, akik összesen 612 mérkőzésen léptek pályára az 1912 Előre SE színeiben.

A minőségi képzés következtében 20 játékosunk vált profi labdarúgóvá és 18 neveltünk mutatkozott be a különböző korosztályos válogatottakban (referenciák).

Szokol Zsolt és Kovács Dániel az U.21-es válogatottig jutott és Rubus Tamással együtt ma már az élvonalban játszanak az Újpesti TE színeiben.

 

A csapatok edzései a Kórház utcában és a MÁV pályán zajlanak, a téli időszakban pedig elsősorban a Mester Klub csarnoka illetve iskolák tornatermei állnak rendelkezésre. Pályázat útján újra füvesítettük, rendbe hoztuk és felújítottuk a fű 3 pályát 2 millió forintértékben.

 

Uniós pályázat segítségével elindítottuk és negyedik éve folyamatosan megrendezzük a határon átívelő Interliga bajnokságot, amely 16 klub (8 román és 8 magyar), 64 csapatának, 4-4 évfolyamban biztosít egész éven át tartó nemzetközi szintű versenyzési lehetőséget. A megnyert uniós projektek keretében egy öt konténerből álló öltöző komplexum, 14 alumínium kapu valamint további eszközök és felszerelések beszerzését valósítottuk meg.  

 

A Békéscsaba UFC 8 korosztályos csapata játszik a Serdülő és az Ifjúsági Országos Bajnokságban. Az U.19-17-15-13-as csapatok a kiemelt NB.I-es bajnokságban, míg a köztes évfolyamok az NB.II-es bajnokságban versenyeznek. Az U.11-10-9-8 csapatok számára az Interliga bajnokság valamint az általunk szervezett nemzetközi tornák biztosítanak folyamatos játéklehetőséget. Minden nyáron, az egyesület keretein belül, több héten keresztül nyári focitábor működik, ahol a gyerekek hasznosan, sportolással tölthetik szabadidejüket.

 

Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia szerződéses partnere (2010) – Békéscsaba UFC

 

2010 második félévétől a Békéscsabai Önkormányzat döntése értelmében az Utánpótlás FC helyett a Békéscsabai 1912 Előre SE által létrehozott saját utánpótlása részesül anyagi és infrastrukturális támogatásban. 

Az eddig végzett eredményes munkának köszönhetően a Békéscsabai Utánpótlás-nevelő Futball Club valamint a Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia egy hosszú távú, mindkét fél számára kölcsönösen előnyös partneri szerződést kötött egymással.

Ennek értelmében a felcsúti akadémia lehetőséget teremt az itt sportoló legtehetségesebb fiataloknak arra, hogy Magyarország egyik legkiemelkedőbb labdarúgó akadémiájához tartozva bontakoztathassák ki képességeiket. Az Utánpótlás FC számára pedig szakmai, erkölcsi és anyagi támogatást biztosít annak érdekében, hogy az itt folyó munka a továbbiakban is a legmagasabb szinten működhessen.

A partnerek határozott véleménye szerint a most aláírt megállapodásból profitálhat épp úgy a helyi felnőtt csapat az 1912 Előre SE, mint a Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémiához kötődő Videoton is.

 

Az egyesület alapszabályban meghatározott céljai:

 

-         a labdarúgás sportág népszerűsítése, tömegbázisának növelése.

-         a régióban élő tehetségek kiválasztása és szervezett keretek közötti oktatása, velük a

           labdarúgás megszerettetése.

-         amatőr labdarúgók felkészítése a hivatásos sportolói sporttevékenységre.

-         versenyek szervezése, bekapcsolódás az országos és a megyei versenyrendszerbe.

-         Békéscsaba város képviselete az utánpótlás labdarúgó versenyeken.

 

 Vissza